Yazılar

Yangın Alarm ve Söndürme Sistemlerinin Önemi

yangın alarm ve söndürme sistemlerinin önemi

Yangınlar, gerekli önlemler ve müdahaleler gerçekleştirilmediği takdirde ciddi can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Yangın alarm ve yangın söndürme sistemleri de bu kayıpların yaşanmasını önleme amacıyla geliştirilmiş sistemlerin başında gelir.

Yangın Alarm ve Söndürme Sistemlerinin Önemi

Yangın Alarm Sistemleri Nedir?

Yangınlar, insanlık tarihi boyunca varolagelmiş başlıca afetlerden biridir. Günümüzde muhtelif kazalar veya teknik arızalar sonucu meydana gelen yangınların ciddi can ve mal kaybı yaşanmadan ortamdaki insanların tahliye edilmesine yönelik geliştirilen teknolojik cihazlar bütünü, yangın alarm sistemi olarak ifade edilebilir. Yangınların önlenmesi ve yangın bildirimi yapan sistemler birbirlerinden farklı olsalar da, genel çalışma prensibi olarak bütünleşik bir yapıdadır. 

Yangın alarm sistemleri herhangi bir yapıda (apartman dairesi, ofis, atölye, fabrika, tiyatro veya hastane gibi) konumlandırılan hassas algılama cihazları etrafında şekillenir. Gaz kaçağı, ateş, ısı ya da duman gibi kendi içinde çeşitlere ayrılan bu cihazlar, yangın riskini ölçümleyen özel bir yöntemle çalışır. Buradan hareketle yangın alarm sistemleri;

  • İnsanların beklenmedik ve fark edilmedik bir anda can ve mal kaybı yaşamasını önleyerek bölgeden hızlı ve erken vakitte tahliyesini,
  • Henüz tüm yapıya sıçramamış olan yangın durumlarında yangının olduğu bölgeye müdahale ya da kurtarılması gereken belge, doküman, cihaz veya çeşitli önemli materyallerin güvence altına alınmasını

sesli şekilde bildirerek yangın anında yapılacak işlemlerin ilk ayağını oluşturur.

Yangın Söndürme Sistemleri Nedir?

Yangınlar, yangının çıkış kaynağı ve boyutu olmak üzere birbirinden farklı iki ayrı müdahaleye tabiidir. Büyük çaplı yangınlarda itfaiyelerin ve söndürme helikopterlerinin yangına müdahale etmeleri profesyonel bir alanı ifade ederken; yangının ilk oluşmaya başladığı anlarda yangın önleyici söndürme cihazları da yangının büyümesini engellemektedir. Yangın söndürme sistemlerinde teknolojiden ve diğer akıllı sistemlerden faydalanılarak geliştirilen sistemlerine en iyi iki örnek şu şekilde açıklanabilir:

  • Yazılım şirketlerinde veya bünyesinde kendi sunucularını barındıran büyük ölçekli firmalarda; kimyasal üretim ya da çalışma gerçekleşen laboratuarlarda bir yangına müdahale, yangının gerçekleştiği mekanda oksijen ortamdan çekilerek yangın saniyeler içinde söndürülebilmektedir. Günümüzde önemli verilerin veya faaliyet alanlarının yürütüldüğü alanlarda bu yöntem oldukça etkili biçimde uygulanmaktadır.
  • Duman, belirli ölçüde ısı veya diğer yangın etmenlerini algılayan sensörlerin yangını önlemek için otomatik olarak devreye soktuğu su püskürttüğü kompakt tavan cihazları, günümüzde en bilinen yangın söndürme ekipmanlarından biridir. Sigara dumanı veya çakmak ısısını algıladığı için yanlış alarm sonucu cihazların aktif hale gelmesine karşın kurulum ve işletim dikkatli yapılmalıdır.

1996 yılında Eskişehir ve İzmir’in doğalgaz altyapı çalışmaları ile sektöre giriş yapan TOTAŞ Grup her geçen gün konusundaki tecrübesini ve kadrosunu geliştirmektedir. 25 senelik birikimiyle çevreye duyarlı, mühendislik temel ilkeleri çerçevesinde sektöründe marka bir firma olmayı hedeflemektedir. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek inovatif mühendislik çözümleri sunan; ayrıca, doğalgaz altyapı müteahhitliği, mekanik tesisat proje ve uygulamalar, altyapı tesisat proje ve uygulamaları, endüstriyel sahalar, yeni yatırım alanlarının revizyon ve bakım konularında uzmanlaşarak genç ve dinamik kadrosuyla birçok projeyi başarıyla tamamlamış bulunmaktadır. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.totas.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

Otomatik yangın söndürme sistemleri manuel olarak müdahale edilemeyecek boyuttaki yangınların ortaya çıkma riski taşıyan yerlerde bulunmaktadır. Yangını hızlı bir şekilde algılama özelliğiyle yangın daha başlamadan söndüren ve çevreye uyarı gönderebilen bir sistemdir.