Yazılar

Üretimdeki Buhar Gücünüz Totaş:Buhar Sistemleri

buhar sistemleri

Birinci Sanayi Devrimi, buhar gücünün makineler ve üretici güçler ile birlikte efektif biçimde entegre edilmesiyle gerçekleşmiş; aradan onlarca yıl geçse de buhar ve buhar gücünden faydalanan sistemler varlığını devam ettirmiştir.

Buharlı Sistem Nedir?

Kömür, odun, benzin ya da elektrik kullanılarak ısıtılan bir su kütlesinden elde edilen buhar ile işlevsel hale getirilen cihazlar genel olarak buharlı sistem olarak adlandırılır. Buhar, ısı ve enerji aktarımı oldukça yüksek olan bir elementtir ve tarih boyunca buhar gücünden dolaylı yollardan da olsa faydalanılmıştır. Kadim Çin İmparatorları ve Roma senatörleri kendi malikanelerinde ilkel bir buhar odası inşa ettirerek, yaşam alanlarında bir nevi konfor alanlarını yaratmışlardır. Başlangıçta sağlık ve keyif verici bir araç olarak görülen buhar gücü Sanayi Devriminin filizlendiği Britanya’da James Watt tarafından tasarlanan buharlı motor üretici güçlerde adeta bir şok etkisi yaratmıştır.

Watt’ın geliştirdiği buharlı motor sistemi yığılarak ilerleyen üretim ve makineleşme sürecindeki bilimsel bilgi ile birleşerek birkaç on yıl içinde neredeyse seri üretime geçen manifaktürlere sebep olmuştur. Buhar gücü hemen hemen her üretim ve iletim aracında etkili biçimde varlık gösteren doğal ve temiz bir enerji aktarım sistemidir. Günümüzde buharlı sistemler gemi taşımacılığından sanayi sektörüne kadar geniş bir yelpazede karşılık bulan gelişkin bir teknolojiyi ifade eder.

Kimya laboratuvarları, ilaç üretim tesisleri, petrol rafinerileri ve orta-büyük ölçekli üretim atölyeleri ve fabrikalarda kullanılan buhar gücü, iç ve dış üniteleri filtreleme ve kusursuz aktarım noktalarıyla birlikte adeta mekanik mühendislik projelerini anımsatır. İlk kurulum ve işletim maliyeti itibariyle tesisin fiziksel özellikleri, kullanım amacı ve ihtiyacına göre şekillenecek olan projenin layıkıyla işlev görmesi için profesyonel ekip ve saha çalışanlarının titiz çalışması temel bir gerektir. Günümüzde ev tipi ve sanayi tipi olarak kabaca ikiye ayırabileceğimiz buharlı sistemler alternatif enerji kaynaklarına ve çevre dostu uygulamalara uyumlu olacak şekilde geliştirilen bütünleşik bir sistem olarak kabul görmektedir.

1996 yılında Eskişehir ve İzmir’in doğalgaz altyapı çalışmaları ile sektöre giriş yapan TOTAŞ Grup her geçen gün konusundaki tecrübesini ve kadrosunu geliştirmektedir. 25 senelik birikimiyle çevreye duyarlı, mühendislik temel ilkeleri çerçevesinde sektöründe marka bir firma olmayı hedeflemektedir. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek inovatif mühendislik çözümleri sunan; ayrıca, doğalgaz altyapı müteahhitliği, mekanik tesisat proje ve uygulamalar, altyapı tesisat proje ve uygulamaları, endüstriyel sahalar, yeni yatırım alanlarının revizyon ve bakım konularında uzmanlaşarak genç ve dinamik kadrosuyla birçok projeyi başarıyla tamamlamış bulunmaktadır. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.totas.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

buhar sistemleri

Buhar Sistemleri

buhar sistemleri

Buharın ısıl kapasitesi, aynı orandaki suyun ısıl derecesine göre 6 kat daha fazladır. Hal böyle olunca ev tipi ve sanayi tipi olmak üzere buhar gücünden faydalanılmaktadır. Buhar sistemleri enerji, kimya, petro-kimya, kağıt ve inşaat sektörlerinde ağırlıklı olarak kullanılan gelişkin bir teknolojidir. Taşıma ve ısıtma olmak üzere iki genel kategoriye ayırabileceğimiz işlev farkına son zamanlarda, buhardan elektrik üretimi de dahil olmuştur. 

Buhar ve buharlaşma sistemlerinin kullanımı sulu ya da havalı ısıtma ve taşıma sistemlerinden önemli ölçüde ayrılmaktadır. Buhar enerjisinden faydalanmak için hem yoğuşma oranlarını hem de kondensasyonu dengeleyen ve düzenleyen özel bir kurulum gerekmektedir.

Küçük ölçekte buhar kütlesi, oldukça yüksek derecelerde ısı taşıyabilme özelliğine sahiptir. Buradan hareketle tesis ve personelin can veya mal kaybına uğramasının önüne geçmek için, yüksek güvenlikli bir kurulum gerekmektedir. 

Buhar sistemlerinde sızıntıların kaynağı, valf sapları, ek yerleri, basınç regülatörleri, boru bağlantıları ve bozuk buhar tuzaklarında gerçekleştirilen yanlış izolasyonlardan  meydana gelmektedir. Buhar sistemlerinde farklı noktalarda ölçüm yoluyla kütle dengelemesi yapılması ise;

  • İzolasyondaki zayıf noktaların bulunmasını
  • Sızıntıların zamanında tespit edilmesini
  • İdeal bakım aralıklarının tanımlanması ve teyit edilmesini

sağlamaktadır.

1996 yılında Eskişehir ve İzmir kentlerinin doğalgaz altyapı çalışmalarıyla sektöre giriş yapan TOTAŞ Grup altyapı müteahhitliği alanında uzman ekibiyle hizmet vermektedir.