Yazılar

petek bakımı, petek bakımı hangi dönemlerde yapılmalı

Petek Bakımı Hangi Dönemlerde Yapılmalıdır?

Günümüzde doğalgaz altyapı çalışmalarının ve materyallerinin ülkemizde yaygınlaşmasıyla kömür, odun ya da katalitik soba gibi geleneksel ısınma yöntemlerinin terk edilmesi söz konusudur. Doğalgaz ile ısınma sağlamak için kullanılan kalorifer petekleri, verimli ve konforlu bir ısıtma sağlamak için periyodik olarak temizlik ve bakım işlemi görür.

petek bakımı, petek bakımı hangi dönemlerde yapılmalı

Kalorifer Peteği Nedir?

Kalorifer peteği, belirli bir ebatta ve hacme sahip radyatör panellerine verilen genel isimdir. Kalorifer kazanı ya da diğer ısıtma kaynaklarından gelen sıcak su kalorifer peteklerinde dolaşarak mekan içinde ısıtma işlemini gerçekleştirir ve bu ısıtma sarf edilen enerji kaynağının süresine, miktarına, ortamın büyüklüğüne ve iklim koşullarına göre değişiklik göstermektedir. 

Kalorifer peteğinden alınacak verim ve sağlanacak enerji tasarrufu genel itibariyle çevresine herhangi bir obje konmaması ya da sıcaklık ayarlarının sürekli değiştirilmemesi şeklinde olsa da peteklerde sirküle edilen sıcak suyun verimini düşüren en önemli etmen, orta ve uzun vadeli kullanım sonucunda petek içinde oluşan kurum ve kireçlenmedir. Bunun önüne geçmek için periyodik olarak kalorifer peteği bakımı yapılmalıdır.

Petek Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalorifer petekleri ekstrem durumlar olmadıkça uzun yıllar kullanılabilen sağlam ve dayanıklı malzemelerdir. Demir döküm ya da çeşitli alaşımlar kullanılarak sağlanan ısıtmada önemli olan, düşük yakıt tüketimiyle maksimum verim elde edebilmektir. Kaloriferli evlerde ve iş yerlerinde sıklıkla rastlanan problemlerden biri, petekteki bölgesel ısıtma sorunudur. Peteğin yalnızca üst kısmında sıcaklık varken alt kısmındaki soğukluk olması, petek bakımının yapılmasına yönelik bir uyarı niteliğindedir.

Petek bakımını iç ve dış olarak ikiye ayırmak mümkündür.

  • Dış Bakım: Peteklerin üstünde bulunan ızgaralar büyük cisimleri engellese de toz, kedi tüyü ya da diğer evsel atıkları tutarak tıkanma yapar. Izgaraların yerinden çıkarılarak elektrik süpürgesi ya da petek temizleme aparatıyla temizlenmesi hem hijyenik bir ortam hem de sıcaklıkta verim sağlar. Bunun yanı sıra peteğin dışında ulaşılabilir tüm bölgeler tek kullanımlık yüzey temizleme mendilleriyle temizlendikten sonra kurulanarak oksitlenme engellenir. Petek bakımında kullanılan kimyasal madde ve temizlik malzemelerinin peteğin (varsa) elektronik aksamına ya da yapım malzemesine zarar vermemesi için uyumlu olması önemlidir.
  • İç Bakım: İç bakımda öncelikli olarak kombinin herhangi bir arıza vermemesi ya da bozulmaması için tüm aktivite sonlandırılır. Sanılanın aksine kombi arızaları oldukça kolay sebeplerden meydana gelmektedir. Ani sıcaklık değişimleri ya da kombi içindeki suyun eksilmesi gibi nedenlerden dolayı ısıtma sağlanamaz. Kombi kapatıldıktan sonra uygun bir ortamda petek içindeki kullanılmış suyun tamamen boşaltılarak gerekli kimyasallar ile temizlenerek tekrar yerine monte edilmesi süreci, peteklerin monte edildikten sonra eski ayarındaki suyun tekrar içine pompalanarak havasının alınmasıyla sona erer. Birkaç saat süren bu işlem sonunda daha az yakıt ile daha yüksek verim elde edebilirsiniz. Kombi iç bakımı mevsim fark etmeksizin bölgesel ısınma sorunu meydana geldiğinde yapılmalıdır. Aksi halde mekan içinde gerekli ısıtma sağlanamaz. Temizlenmemiş bir peteğin verimi ve enerji sarfiyatı, temizliği yapılan bir peteğe oranla %25 daha fazla enerji tüketmektedir. Petek içindeki tüm kurum ve atıklar temizlendikten sonra petek içine eklenen kimyasal sıvı ile peteklerden alınan verim ilk işletimde farkına varılacak düzeyde etkilidir.

1996 yılında Eskişehir ve İzmir’in doğalgaz altyapı çalışmaları aracılığıyla sektöre giriş yapan Totaş GRUP her geçen gün alanındaki tecrübesini ve kadrosunu geliştirmektedir. 25 senelik birikimiyle çevreye duyarlı, mühendislik temel ilkeleri çerçevesinde sektöründe bir marka firma olmayı hedeflemektedir. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek inovatif mühendislik çözümleri sunan; ayrıca, doğalgaz, altyapı müteahhitliği, mekanik tesisat projeleri ve uygulamaları, altyapı tesisat projeleri ve uygulamaları, endüstriyel saha inşası, yeni yatırım alanlarının revizyon ve bakımı konularında uzmanlaşarak genç ve dinamik kadrosuyla birçok projeyi başarıyla tamamlamıştır. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için www.totas.com.tr web adresini ziyaret edebilir; bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Petek Bakımı Ne İşe Yarar?

Petek Bakımı Ne İşe Yarar?

Petek Bakımı Ne İşe Yarar?

‘’Peteğin alt kısmı ısınmıyor’’ ya da ‘’Evdeki peteğin biri hiç çalışmıyor’’ şikayetleri, evindeki ısıtmayı petekler aracılığıyla sağlayan kişilere tanıdık gelecektir. Bilindiği üzere peteklerin çalışma prensibi, içinde sürekli olarak akışkan biçimde dönen suyun odayı dağılımlı biçimde ısıtması üzerine kuruludur. Verimli bir ısınma için sirkülasyonun eksiksiz biçimde gerçekleşmesi gerekir. Kalorifer peteğinde bölgesel veya tümden ısınmama sorunu varsa, petek bakım ve temizliği gerekmektedir.

Petekler alüminyum, bakır ya da metal alaşımlı olduğu için zaman içinde çamur, balçık ya da kireç birikimine yol açabilmektedir. Isı verimini önemli ölçüde kıran ve doğalgaz faturasının yükselmesine sebep olan bu birikme, petek bakımı ve temizliği ile birkaç saat içinde çözülmektedir. Petek temizleme temelinde, ortalama 2 senede bir yapılan bakım hizmetidir.

Petek bakım ve temizliğinde çeşitli kimyasal madde ve çözücüler kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde ve çözücüler temizlik işlemi yapılmadan önce özel ısı ölçerler ile durum tespiti yapılarak, ısınma sorununun bölgesel mi yoksa tümden mi olduğu saptanır; buradan hareketle yeter miktarda çözücü kimyasallar eklenerek, temizlik işlemi gerçekleştirilmiş olur. Periyodik petek bakım ve temizliği kısa ve orta vadede ısı verimi sağlarken uzun vadede peteğin kullanım ömrünü uzatmaktadır.

Petek temizliği ve bakımı öncelikle tesisat, vanalar ve kombinin teknik kontrolleriyle başlar. Bu elementlerden birinde arıza ya da kaçak saptanırsa durum raporuna eklenir ve gerekli onarım süreci hakkında bilgilendirme sağlanır. Bakımın gerçekleşmesi yalnızca ısı verimini artırmakla kalmayıp, kombinin sessiz ve titreşimsiz çalışmasını da sağlamaktadır. İnsanların konfor alanlarında yapılan tüm iyileştirme, bakım ve onarım işlemleri, profesyonel ekip ve ekipmanlar aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.

1996 yılında Eskişehir ve İzmir’in doğalgaz altyapı çalışmaları ile sektöre giriş yapan TOTAŞ Grup her geçen gün alanındaki tecrübesini ve kadrosunu geliştirmektedir. 25 senelik birikimiyle çevreye duyarlı, mühendislik temel ilkeleri çerçevesinde sektöründe marka bir firma olmayı hedeflemektedir. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek inovatif mühendislik çözümleri sunan, ayrıca, doğalgaz altyapı müteahhitliği, mekanik tesisat proje ve uygulamaları, altyapı tesisat proje ve uygulamaları, endüstriyel sahalar, yeni yatırım alanlarının revizyon ve bakım konularında uzmanlaşarak genç ve dinamik kadrosuyla birçok projeyi başarıyla tamamlamıştır. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için www.totas.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.